Vinkit hämäräkuvaukseen

Julkaistu 5 elokuun, 2016, Kirjoittaja Ilari Lehtinen


Kun syksy ja pimeät illat ovat kovaa vauhtia tulossa, ajattelin, että nyt voisi olla hyvä aika kirjoittaa hämäräkuvauksesta.

Oma lemppariaiheeni valokuvauksessa on ehdottomasti kaupunkimaisemien kuvaaminen hämärässä. Hämärä tekee kaupungista niin erinäköisen kuin päivällä ja se tuo aivan omanlaisensa fiiliksen valokuviin. Keskityn tässä artikkelissa kaupungissa tapahtuvaan kuvaukseen, mutta ohjeet ja vinkit sopivat myös muuhun hämäräkuvaamiseen, ainakin jos vähän soveltaa.



Kuvausaika- ja paikka 

Sininen hetki on parasta aikaa kuvata hämärässä. Silloin ei ole vielä täysin pimeää, vaan luonnonvaloakin on vähän. Tällöin taivas ei ole vielä täysin musta, eli sinnekin saa hieman sävyjä.

Tykkään itse etsiä paikkoja, joista pääsee kuvaamaan hieman korkeammalta. Hyviä paikkoja, joissa pääsee korkeammalle, ovat esimerkiksi sillat ja mäet. Jos pääset kuvaamaan johonkin torniin, niin aina parempi. Myös vettä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää: kaupungin valot heijastuvat vedestä usein kauniisti.

Mitä tarvitset mukaan ”hämärähommiin”? 

Jalustan. Koska kuvaat pitkillä valotusajoilla, tarvitset ehdottomasti (tukevan) jalustan, jotta saat teräviä kuvia.

Kaukolaukaisimen. Ei ole pakollinen, mutta ehdottomasti suositeltava. Kaukolaukaisimella voit laukaista kameran ilman, että sinun täytyy koskea kameraan. Pieni kosketuskin kameraan saattaa aiheuttaa tärähtäneen kuvan. Varsinkin jos kuvaat yhtään pidemmällä objektiivilla. Uusilla kameroilla kaukolaukaisun voi hoitaa usein myös älypuhelimen ja Wi-Fin avulla. Jos et omista kaukolaukaisinta tai Wi-Fillä varustettua kameraa, ei hätää! Voit käyttää myös itselaukaisua, jolloin kamera ottaa kuvan esimerkiksi kahden sekunnin kuluttua laukaisimen painamisesta.

ND-suotimen. Suurten kaupunkien keskustat ovat usein yölläkin yllättävän valoisia. Jos haluat siis kuvata todella pitkillä valotusajoilla, kannattaa sinun ottaa mukaasi ND- eli harmaasuodin. Tässä tapauksessa suotimen ei tarvitse olla kovin tumma, ND4 – ND16 riittää ihan hyvin.

Asetuksista 

Aukolla ja valotusajalla leikkimällä saa hämäräkuviin erilaisia efektejä. Pienellä aukolla (f/11 – f/16) saa kirkkaisiin valoihin tähtimäisen kuvion. Pitkällä valotusajalla taas saa esimeriksi autojen valoista valojuovia. Kannattaa myös kokeilla pitkän valotuksen aikana zoomaamista, jolloin voi saada erilaisia, vähän abstraktimaisempia kuvia.

Muuten esimerkiksi ISO-arvo kannattaa pitää mahdollisimman matalana. Jalustalta kuvatessa sillä ei yleensä ole kovin suurta väliä, onko valotusaika 5 vai 30 sekuntia.

Tukevalta jalustalta kuvatessa kannattaa kytkeä kuvanvakaaja pois päältä. Kuvanvakaaja saattaa jopa huonontaa kuvanlaatua, kun se yrittää poistaa tärinää, jota ei ole.




Muita vinkkejä 

Kokeile mustavalkoista. Katuvalot ovat yleensä ruman keltaisia, joten kaupunkikuvat väreissä eivät näytä mielestäni kovin hyviltä. Siksi teen pimeäkuvistani usein mustavalkoisia.

Kuvaa sateen jälkeen. Tällöin kaupungin valot heijastuvat märiltä kaduilta, joka näyttää varsinkin mustavalkoisissa kuvissa todella hyvältä.

Lukitse peili ylös. Silloin kuvaa otettaessa kameran sisällä liikkuu vain suljin. Peili saattaa myös nimittäin täräyttää kameran. Saattaa kuulostaa turhalta, mutta pitkillä polttoväleillä kuvattaessa pienetkin tärähdykset näkyvät kuvassa.

Käytä liveviewtä. Hämärässä jalustalta kuvatessa kuvat ovat mielestäni paljon mukavampaa sommitella liveviewtä käyttäen. Etsin on pimeä ja ahdas, kameran näytöltä kuvan näkee paljon paremmin. Älypuhelimen ja Wi-Fin avulla myös puhelimen näytölle saa yleensä kuvan näkyviin reaaliajassa.

Käytä manuaaliasetuksia. Jos kuvaat jalustalta paikalla pysyvää kohdetta, kannattaa käyttää manuaalitarkennusta. Kun kerran tarkennat oikein, tarkennus pysyy kohdallaan siihen asti, kunnes vaihdat paikkaa. Manuaalivalotuksella taas saat valotuksen pysymään aina samana.

Monet valoisassa tylsiltä näyttävät paikat saattavat herätä eloon pimeällä. Parhaimmillaan hämärässä saa luotua sellaisia näkymiä, joita ei paljaalla silmällä voi nähdä.

Siksi hämäräkuvaus onkin parasta.

Edellinen
Edellinen

Kurkistus kameran kuvaustiloihin

Seuraava
Seuraava

Luonto inspiraation lähteenä